14.30 uur, locatie Synagoge, Samuel Hirschstraat 8

Workshop Jiddische en Ladino liederen:

 

Lucette van den Berg geeft een workshop Jiddische en Ladino liederen. Je leert enkele liedjes zingen en je maakt kennis met de taal, achtergrondverhalen en rijke geschiedenis, hoe deze muziek bewaard bleef en zich ontwikkelde.

De workshop is geschikt voor beginnende en voor gevorderde zangers, dus kennis van het repertoire is niet vereist.

Lucette van den Berg zingt en componeert Jiddische en Ladino muziek. Ze zingt over de hele wereld, geeft workshops bij vele culturele evenementen en festivals en is artistiek leider van het Yiddish Waves festival in Leeuwarden.

Zie haar website: www.lucettevandenberg.nl 

en haar youtubekanaal: www.youtube.com/channel/UCuDhmfaZyhloSg2Dx7xg21g

 

Foto's: Carry Premsela, CreaPictures

19.30 uur, locatie Synagoge Samuel Hirschstraat 8

Concert Duo Serena

La Serena bestaat uit twee musici, Lucette van den Berg (zang) en Annedee Jaeger (gitaar), die hun gezamenlijke liefde voor Sefardische muziek met het publiek willen delen.
Het duo werd in 2021 opgericht. Het repertoire omvat Sefardische muziek die door de eeuwen heen is ontstaan in de vele landen rondom de Middellandse Zee. Het repertoire, dat van oorsprong veelal a-capella gezongen werd, is veelkleurig, vol levenslust en kracht. Dit inspireerde het duo om eigentijdse arrangementen te maken, waarin een mix is te horen tussen klassieke, flamenco, Joodse en Arabische muziek.

‘La Serena’ is een muzikaal vertelprogramma van het gelijknamige duo ‘La Serena’ en neemt het publiek mee in een spannende muzikale tijdreis. Een tocht vanuit Spanje langs de Middellandse Zee naar het Ottomaanse rijk. Een echt programma voor avontuurlijke thuisblijvers, die in hun hoofd en hart mee willen reizen langs de Middellandse Zee.
Het sprookje vertelt over de mooie Agnes en haar noodlottige leven, waar niets is wat het lijkt en werkelijkheid en droom verweven lijken te zijn.
De vertelling is verrijkt met kleurrijke Sefardische muziek, doorspekt met muzikale geluiden uit vele Mediterrane landen, als Italië, Bulgarije, Servië, Kroatië, Bosnië, Griekenland en Turkije.

Naast een nieuw vertelprogramma, waarbij de Sefardische muziek wordt gecombineerd met een eigenwijs sprookje, kwam de debuut-CD van La Serena in februari 2022 uit. Deze werd met veel lof ontvangen.
Het NRC waardeert de CD met 4 sterren: De slotstrofe uit ‘La Serena’, de zeemeermin, vat de atmosfeer van het album volmaakt samen: „Als de zee van melk was gemaakt, zou ik een visser zijn. Ik zou mijn pijn opvissen met woorden van liefde.” Van den Berg en Jaeger verklanken prachtig het verlangen dat gevangen zit tussen de onbereikbare horizonnen van het verleden en de toekomst.”
Ook bij kranten als het Nederlands Dagblad, de Meppeler Courant en het muziekblad Luister gooien de CD ‘La Serena’ en het live programma hoge ogen.

 

Foto's: Carry Premsela, CreaPictures.