Vrijdag, 9 september

 

16.00 uur Wandeling langs Stolpersteine

Startpunt: synagoge, Samuel Hirschstraat 8

Hans Davidson en Piet den Otter nemen u mee op een wandeling langs een deel van de Stolpersteine die inmiddels in Zwolle zijn gelegd. 

Iedere Stolperstein, Struikelsteen, is een gedenkteken voor een vermoord of op andere manier ten gevolge van de Jodenvervolging omgekomen mens. In Zwolle gaat het om Joodse mensen. Joodse mede-Zwollenaren. Voor het huis waar die man, die vrouw of dat kind voor het laatst vrijwillig heeft gewoond, is in het trottoir een klein messing plaatje geplaatst met daarop de naam, geboortejaar en het jaar en de plaats waar die man, die vrouw of dat kind is vermoord of anderszins is omgekomen door de Jodenvervolging. Ieder steentje, ieder mens, heeft een eigen verhaal. Hans Davidson en Piet den Otter vertellen die verhalen.

Aansluitend kunt u in de synagoge de lancering van de website over de geschiedenis van Joods Zwolle bijwonen.

 

 

 

 

Foto boven de tekst: Schoutenstraat 14

Foto onder de tekst: Bloemendalstraat 3

Foto's: Ineke Walrave

17.30 uur Lancering website Geschiedenis Joods Zwolle

Locatie: Synagoge

Al heel veel jaren geleden heeft Mirjam Kan (z''l) een website gemaakt over Joods Zwolle. Na haar overlijden heeft het werk rond die site lange tijd stil gelegen, maar sinds enige jaren is een redactie bezig de site nieuw leven in te blazen. Dat betekent dat hij moet voldoen aan de huidige eisen die er aan een website gesteld worden, maar ook dat er een nog grotere schat aan informatie beschikbaar komt als de site eenmaal in de lucht is.

Piet den Otter en Max Kan zullen de website in werking stellen.

 

Foto's: Carry Premsela, CreaPictures