Maandag, 5 september

 

20.00 uur Muziekvoorstelling

In het eerste deel van de voorstelling wordt ook de muziek gespeeld van de vermoorde componist Bob Hanf.

 

De Blues van Kattenburg

Het is januari 1940. Dick Kattenburg – net 21 jaar oud, veelbelovend violist en aanstormend componist  – maakt zich zorgen. Hitler heeft Oostenrijk, Tsjechië en Polen bezet. Het geweld richt zich tegen Joden en Dick is Joods.

 

 

Achter de piano kan hij zijn gevoel uiten. Dick speelt een blues. Er is verdriet, maar ook levenslust. Hij houdt van Amerikaanse muziek. Jazz, George Gershwin, Zuid-Amerikaanse swing. Hij droomt van Hollywood, maar dan moet hij eerst goed leren componeren voor orkest. 

 

Hij neemt lessen bij Leo Smit, een componist die hij zeer bewondert. De muziek van Leo Smit klinkt in het Concertgebouw en Smit heeft ook ervaring met filmmuziek. Bovendien heeft hij in Parijs gewoond, de stad waar Dick zo graag wilde gaan studeren. Totdat het oorlog werd. Ook Leo Smit is Joods. De lessen moeten daarom nu schriftelijk en in ’t geheim. 

 

Dick is inmiddels ondergedoken en Leo moet gedwongen verhuizen naar de Amsterdamse Transvaalbuurt. Voor beiden geldt: de noten blijven stromen, daar kan geen verbod iets aan veranderen. Ze kijken reikhalzend uit naar het einde van de oorlog, als ze hun muziek eindelijk weer aan het publiek mogen laten horen.

 

Acteur Harpert Michielsen vertelt met Eleonore Pameijer (fluit) en Tobias Borsboom (piano) een verhaal over muziek die niet gehoord mocht worden. De voorstelling is gemaakt in het kader van 75 jaar Vrijheid.

Werken van Dick Kattenburg (1919-1944) en zijn leraar Leo Smit  (1900-1943)

Regie Tonje Langeveld.

 

Acteur Harpert Michielsen is o.a. bekend van GTST, soldaat van Oranje en diverse films. Hij maakte solovoorstellingen over Baruch Spinoza, Samuel Sarphati en Emanuel Boekman.

Tobias Borsboom is een jonge pianist die razendsnel carrière maakt, hij is winnaar van het classical talent award.

Eleonore Pameijer is een van de bekendste fluitisten van Nederland, tevens is zij oprichter en artistiek leider van de Leo Smit Stichting.

www.harpertmichielsen.nl

www.tobiasborsboom.com

www.eleonorepameijer.com

 

Foto's Carry Premsela, CreaPictures